divendres, 4 de gener del 2019

L'HORT 3.0

Sabíeu que podem treballar les TIC en l'hort? Us imagineu la manera de fer robòtica en el nostre hort o fins i tot, impressions 3D? Perquè permeteu-me dir-vos, que això és possible. També he de dir-vos que per a fer tot això, és necessari molt d’esforç i hauríem de fer tots els possibles per a aconseguir-ho.


Codis QR CIPFP Canastell 1
Lector QR CIPFP Canastell 1
Codis QR CIPFP Canastell 2

Lector QR CIPFP Canastell 2
Ja en cursos anteriors, al CIPFP Canastell vam crear uns codis QR per a la identificació de totes les espècies vegetals del nostre centre. A més a més, també vam fer l’ús de Apps per a controlar amb tauletes i/o telèfons mòbils les nostres arbres i plantes amb dendròmetres que es ficaven al sòl però, ara tenim l’oportunitat de fer-ho també amb el nostre hort!! Vos imagineu crear nous codis QR per als nostres cultius? i accedir a tota la informació amb les noves tecnologies? Us agradaria? Doncs, he trobat un col·legi en el qual han fet un projecte de robòtica per al seu hort. Aquest projecte l’han dut a terme amb els programaris Tinkercad, disseny 3D e impressores 3D, Aurasma per a la realitat augmentada y Arduino. 

Us sonen aquests noms? No? No patir!! Malgrat que és en castellà, m’agradaria ensenyar-vos el vídeo d’aquest projecte perquè... l’hort, amb les TIC, és molt millor!!


dijous, 3 de gener del 2019

COMPOST

Una molt bona idea que hauríem de desenvolupar per el nostre centre educatiu és la de fer una compostadora per al nostre hort.  De fet, realitzant una correcta selecció dels residus orgànics dels que disposem, hauríem de dur-ho a terme sense massa esforç.

L'autocompostatge es podria fer, amb la col·laboració de les famílies de cuina i restauració del nostre centre,  barrejant restes de cuina amb restes vegetals. Així doncs, la forma més simple per a fer-ho, és la de fer compostatge en piles, però també tenim l'opció de la utilització d'un compostador, que hauríem de comprar o fabricar nosaltres mateixos amb materials com el plàstic o la fusta.
Cuc de terra
A més a més, si triem la segona opció, també seria convenient afegir cucs de terra al nostre compostador, perquè es desplacen entre les partícules de matèria orgànica, excavant galeries que ens ajudaran a la seua oxigenació, transformant-les en substàncies assimilables per les plantes i donant-nos així un compost madur, el qual haurem de recollir normalment a partir dels sis mesos.

Si ho fem de forma correcta, finalment obtindrem un compost que ens servirà com a fertilitzant per a les plantes del nostre hort.