dissabte, 24 de novembre del 2018

L'HISTÒRIA DE L'HORT

QUÈ ÉS UN HORT? 
Un hort és un lloc on cultivem hortalisses, verdures, llegums o fins i tot, arbres fruiters per a obtenir un benefici. 

OBJECTIU
L'objectiu bàsic ha sigut l’obtenció de la collita per al nostre consum propi, però al llarg de la història han anat canviant les diferents raons per les quals s'han dut a terme.

HISTÒRIA

- Segle XIX: en la segona meitat d’aquest segle, apareixen les primeres referències d'horts urbans. Es tracta d'una època plena de canvis (Revolució industrial, locomotora, èxode rural…) en la qual les ciutats s'omplen de llauradors, generant una classe obrera en un entorn de pobresa. En aquest moment, el govern i l'Església els cedeixen uns espais anomenats “horts dels pobres” amb la finalitat de cultivar els seus aliments per a pal·liar la seua situació econòmica. 

- Segle XX: en la primera meitat d’aquest segle, van tornar a proliferar els horts urbans, sobretot en l'època de les grans guerres, perquè es considerava indispensable assegurar-se aliment i no dependre de les importacions. Es deien “Victory gardens” o “War gardens”. Als Estats Units, el Regne Unit i a Alemanya es van usar tot tipus de terrenys per a posar en marxa aquests horts, des de jardins i parcs, fins a camps de futbol; fent propaganda i campanyes publicitàries (“Dig on for Victory”) per a conscienciar a la població que cultivaren els seus propis aliments. 

A partir dels anys 60 i 70, tornen a ressorgir els horts urbans, però la raó no és tant la necessitat d'aliments, sinó la necessitat de respondre al sistema. Els horts sorgeixen a partir de moviments ecologistes que buscaven una forma d'autogestió, la integració dels grups socials exclosos i el desenvolupament de comunitats. És als Estats Units d’Amèrica on emergeixen amb més força a partir del grup ecologista “Green Guerrillas”, que ocupava els solars per a aprofitar-los com a horts. 

ACTUALITAT 
Ara són cada vegada més les persones que participen en un hort urbà, el lloguen, o bé, tenen el seu hort a casa. De fet, els horts estan prenent cada vegada més reconeixement a l'hora d'aplicar plans de desenvolupament d'espais públics. Ja no es veuen només com a simple horts, sinó també com a espais verds, sostenibles i d'oci; llocs on desconnectar, al mateix temps que serveixen com a eina per a l'educació ambiental, el desenvolupament de teràpies, l’aprenentatge i l'entreteniment per a tots els públics.